Fastighetsnytt tar upp frågan också

Fastighetsnytt tar upp frågan också

Fastighetsnytt Logga

Signalisten ser risk för vattenskador: ”Läget blir värre för varje år”

Publicerad: 26 juli 2023, 15:05
För dig som är prenumerant men Jan Bagge har tillstånd att dela artikeln.

Jimmy Blomqvist Larsson (S), styrelseordförande för bostadsstiftelsen Signalisten.

Foto: Magnus Liam Karlsson, Signalisten

Den kommunala hyresvärden avbryter inte hovrättsprocessen om stambyten i Bergshamra – i rädsla för vattenskador. Nu beskylls politikerna för att bryta mot både vallöfte och stiftelsens stadgar när hyrorna ska upp.

Ämnen i artikeln:

SignalistenHyresgästföreningenHyresrätterSolna


Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Huvudorsaken till varför Signalisten inte vill dra i ”panikbromsen” är att flera lägenheter är i brådskande behov av renovering.

– Vi har jätteproblem med vattenskador, standarden är inte bra och det börjar bli akut på flera håll. Läget blir värre för varje år och vi kan inte vänta 3–5 år till, säger styrelseordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) till Fastighetsnytt.

Hyresnämnden gav förra året grönt ljus för renovering av cirka 300 lägenheter i Bergshamra, men beslutet överklagades sedan till Svea hovrätt.

– Det är inte domstolen som bestämmer vad vi ska göra, men vi måste ha deras tillstånd nu när beslutet överklagats, säger Blomqvist Larsson.

Bergshamragruppen för sansade renoveringar .

Foto: Bergshamragruppen

Det är Bergshamragruppen för sansade renoveringar och Hyresgästföreningen, HGF, som i fyra år protesterat mot stambytet som innebär att hyrorna kommer att höjas med cirka 60 procent, till nyproduktionsnivåer på 1 550 kronor per kvadratmeter.

– Vi utsätts i praktiken för marknadshyra. Det här är inget annat än medveten politik för att maximera stiftelsens intäkter, vilket bryter mot stadgarna, säger Jan Bagge som varit med och startat gruppen och även är ledamot i HGF Solnas styrelse.

Utvalda stadgar hos Signalisten

§ 8
Stiftelsens bostadshus skola innehålla enkelt och praktiskt inredda
lägenheter, vilka skola upplåtas som hyreslägenheter.

§ 10

Stiftelsen skall sträva efter att tillhandahålla sina bostadshyreslägenheter till lägsta möjliga pris, dock inte lägre än att årsresultatet för stiftelsen medger erforderlig konsolidering och erforderlig fondering för kommande underhåll.

Källa: Signalisten

Jimmy Blomqvist Larsson (S) menar dock att stadgarna efterlevs och säger att hyresnivån redan är färdigförhandlad med HGF sedan tre år tillbaka.

– Vi behöver ta ansvar för stiftelsen och våra fastigheter. Vi får inte skada företaget och måste sköta underhåll. Det är inte marknadshyra som sätts utifrån vad folk är redo att betala, utan något som har förhandlats fram. Det är inte vi som sätter hyran, säger han.

Läs även: Avslöjar: Staden stämmer driftoperatör på 102 miljoner – avgörs i rätten

Samtidigt har flera hyresgäster i Bergshamra redan valt att flytta på grund av planerna.

– Ingen ska behöva flytta från området efter renovering och det ska inte ske någon renovräkning.

Flyttmönster från Ritorp

• Signalisten arbetade med liknande stambyten i Ritorp från 2010 fram till oktober 2019. 86 av 344 hushåll flyttade då från området, vilket ger en omflyttning på 3 procent per år under en 10-årsperiod.

• Totalt flyttade 226 hushåll från området under perioden, 50 procent inom bolaget och resten till annan värd, vilket ger en omflyttning på knappt 7 procent.

• I hela Signalistens bestånd sker i genomsnitt omflyttningar på cirka 10 procent varje år.

Källa: Signalisten

Vallöfte om renoveringar

Bergshamragruppen menar att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som gick till val på att fastighetsägare ska säkerställa att hyresgäster kan bo kvar efter renovering, bryter sitt vallöfte.

Men enligt Jimmy Blomqvist Larsson (S) är det för tidigt att uttala sig om detta nästan tio månader in på mandatperioden.

– Vi tittar på intrappning av hyran, rabattsystem, flytt till mindre lägenhet eller ny hyra när nästa hyresgäst flyttar in. Här gäller det att vara kreativ.

Han säger att Signalisten nyligen genomförde sitt första samråd i Bagartorp, där 90 procent nu säger ja till totalrenoveringar.

– Vi har tre olika hyresnivåer för renoveringarna där och jag ser inga skäl för att vi inte skulle kunna göra samma sak i fler kommande projekt.

På grund av det färdiga avgörandet från Hyresnämnden är det däremot försent att göra samma sak i Bergshamra, förklarar han.

Men Jan Bagge håller inte riktigt med.

– Att ompröva totalrenoveringarna handlar om fullt genomförbara politiska beslut. De bryter sitt vallöfte. Den nya majoriteten har sagt att de verkligen ska lyssna på hyresgästerna och förbättra demokratin, men varför gäller inte det Bergshamras hyresgäster?

Renovräkning ”värsta övergreppet”

Jan Bagge bor i ett 60-talshus i Bergshamra där stammar, vattenrör och el behöver bytas ut. Utöver det vill Signalisten även lägga parkettgolv och bygga om kök och badrum.

– Det är märkligt att man dessa kristider vill lägga 1–2 miljoner kronor per lägenhet på nybyggnadsstandard i stället för att renovera billigt för en bråkdel av detta. Vi har ju ett skriande behov av att bygga nytt och dessa resurser behövs verkligen där.

Han räknar med att nästan hela pensionen kommer att gå till boendet om hyresvärden höjer hyran från 9 000 kronor till 13 000–14 000 i månaden.

– Det blir en stjärnsmäll som gör att jag antagligen måste flytta från mitt barndomshem som jag övertagit efter mina föräldrar. Jag bor i samma rum som när jag var 13 år.

Jan Bagge kan tvingas lämna sitt barndomshem om Signalisten går vidare med hyreshöjningar på cirka 60 procent.

Foto: Privat

Flera med honom i Bergshamra, där cirka 78 procent enligt Signalisten är emot renoveringarna, kommer att ha svårt att bo kvar.

– Jag har varit med i politiken sedan 1969 och det här med renovräkningar är nog det inrikespolitiskt värsta övergreppet som jag kan minnas att samhället medvetet gör mot sina egna medborgare, där man iskallt driver folk från sina hem utan att det behövs. Det är omänskligt, säger Jan Bagge.

Han tycker att det borde vara ”främmande för varje parti att driva boende från hus och hem”.

– Det är ofattbart att detta har fått ske i över tio år. Bostaden ska inte vara en handelsvara, utan är en social rättighet och ett politiskt ansvar.

Styrelsen erkänner ”misslyckande”

Den nya Solnakoalitionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet i styret utlovar förändring, inklusive allmännyttiga Signalisten.

– Vi vill nåt annat och det kommer att märkas en bit in i mandatperioden. Vi kommer att bygga fler hyresrätter och ha en helt annan dialog med våra hyresgäster. Där har det brustit, säger Jimmy Blomqvist Larsson (S).

Viktigt att vi inte vi får alla emot oss. Det är ett misslyckande som saknar motstycke.

Han säger att en viktig uppgift framåt blir att försöka återvinna hyresgästernas förtroende.

– Det är otroligt viktigt att vi inte hamnar i samma sits igen, där vi får alla emot oss. Det är ett misslyckande som saknar motstycke. Flera är förbannade över att det är svart eller vitt, att vi gör allt eller inget. Det är uppenbart att hyresgästerna är förbannade över hur de har blivit bemötta.

Hur ska hyresgästerna ha råd med hyreshöjningarna dessa kristider?
– Just nu har vi lågkonjunktur med höga räntor och energikostnader, men de här projekten pågår i många år och vad konjunkturen är då vet vi inte. I år höjdes hyrorna med cirka 4 procent fast inflationen är mycket högre än så, säger Jimmy Blomqvist Larsson (S).

Läs även:
FN:s rapportör: ”Regeringar har lierat sig med investerare”
S besvarar FN-kritiken: “Vi har misslyckats”
Forskare: ”Stoppa utvecklingen av renovräkning”

Kommentarer från Jan Bagge

!. OM det finns alternativ till totalrenovering som ger dessa höga hyror, så kan man inte säga att stadgarna efterlevs. Det finns gott om exempel både i hyresfastigheter (tex Knivstabostäder, Botkyrkahus) och i stort sett ALLA bostadsrättsföreningar – där hyresgästerna själva får bestämma).

2. Domstolarna dömer till 95% i fastighetsägarnas favör. Det är en rättsskandal i sig, och befäster att Sverige gör skillnad på folk och folk. Inte för inte kallas den Svea RIKES lag. Hyresgästerna i Sverige har blivit en kassako för både privatinvesterare och kommuner. Där bor de som redan har den svagaste ekonomin. Det har delvis blivit möjligt genom att hyresrätten som tidigare var dominerande nu är nere på cirka 30% av bostadsmarknaden.

3. Flyttmönstret från Ritorp är inte korrekt. På direkt fråga i styrelsen redovisade VD att cirka 70% flyttat från området i samband med renovering. Det stämmer med tidningsuppgifter och med flera hyresgäster vi varit i kontaktmed och som gjort uppskattningar av återvändare. Cirka hälften av de 30% som återvände, gjorde det till mindre lägenheter. Av de 70% som flyttat hade cirka hälften fått annan lägenhet inom Signalisten.

4. Vi är förbannade för att vi inte ens fick en chans att påverka omfattningen av renoveringen, utan att allt gjordes upp över våra huvuden. Och att ALLT ska rivas ut samtidigt som man säger sig värna om miljön och klimatet.  Det är ett klassiskt renovräkningsupplägg som den nya majoriteten kan stoppa  – om viljan finns. Både forskarna på KTH och chefen för renoveringarna i Knivsta är beredda att bistå Signalisten för att göra en mer varsam renovering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den kommunala hyresvärden avbryter inte hovrättsprocessen om stambyten i Bergshamra – i rädsla för vattenskador. Nu beskylls politikerna för att bryta mot både vallöfte och stiftelsens stadgar när hyrorna ska upp.

Gilla & följ oss

Röd icon är solna hgf
Blå är hgf nationellt

Dela gärna

Hjälp oss sprida detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp