Bostadspolitik

”Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

Regeringsformens andra paragraf.

Fastighetsägarna är en mäktig och maktfull motpart gentemot hyresgästerna. Hyresgästföreningen (Hgf) bildades på 1910-talet eftersom Hyresgästerna var maktlösa inför sina hyresvärdar.

Hyresgästföreningen är en ideell förening som kämpar för allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Tillsammans med Dig skapar vi ett bättre boende för dagens och morgondagens hyresgäster.

Bostadspolitiska program

Att arbeta med lokal opinionsbildning och påverkan är en av Hyresgästföreningens viktigaste uppgifter. Utifrån de lokala förutsättningarna har våra föreningar tagit fram bostadspolitiska program för just sin kommun.

Programmen är framtagna av våra föreningar runt om i landet och visar vilka bostadspolitiska frågor som är aktuella i just den kommunen. Vissa program omfattar flera kommuner. Hitta det program du är intresserad av genom att välja län i listan.

Återkommande hjärtefrågor i flera program är:

  • En mer aktiv allmännytta för att bygga fler hyresrätter.
  • Stoppa vinstuttag ur allmännyttan, använd pengarna till nya hyresrätter istället.
  • Arbeta med markpolitiken för att få fler aktörer som kan bygga billigare.
  • Jobba för en varsam renovering av hyresrätter med inflytande till de boende.
  • Inrätta kommunal bostadsförmedling för mer förutsägbar fördelning av lediga lägenheter.
  • Lokala politiker måste trycka på riksdag och regering för balanserade ekonomiska villkor mellan ägt och hyrt boende.

Solna hyresgästförening arbetar aktivt med dessa frågor genom idogt engagemang av förtroendevalda, styrelsearbete och vi stödjer andra som organiserar sig för samma ändamål som Hagalundsdagen och Bergshamragruppen.

Ensam är svag. Tillsammans hörs vi

För Lika Rätt till ett Tryggt och Ekonomiskt  Hållbart Hem

”Egentligen heter vi ”Bergshamragruppen för varsamma renoveringar”. Den bildades i mars 2019 efter att de boende i Signalistens tre fastigheter i Bergshamra centrum fått information om att Signalisten, i samband med att rörstammarna i huset måste renoveras efter 60 år, avsåg att blåsa ur alla lägenheter totalt, evakuera alla boende i ett helt år och sedan höja hyran med 60% eller mer.

Genom idogt arbete och stöd från HGF Solna så har gruppen vuxit till mellan 30 och 50 personer. Det är i dagarna 4 år sedan starten. Endast 22% antog Signalistens förslag, så Signalisten drog 2020 de övriga 78% inför domstol, dvs hyresnämnden för att få genomföra sin totalrenovering. Det behandlades under 2021 under pandemin och 2022 fick Signalisten rätt på alla punkter, varför Bergshamragruppen och de  boende med HGF:s hjälp överklagade till Hovrätten, där vi nu befinner oss.

Bergshamragruppen har sedan senhösten 2019 varje månad demonstrerat utanför fullmäktige mot den renovräkningsstrategi som Signalisten använder, Det är samma som riskkapitalbolagen använder för att maximera sina hyror. Med bra advokater och experter driver de sina krav helt utan hänsyn till nuvarande hyresgästers behov. Inga bostadsrättsföreningar gör på detta sätt och inte heller andra seriösa hyresvärdar.

Bergshamragruppen har sökt kunskap och fått hjälp av många forskare, samt handverkare, jurister och aktivister för att förstå och kunna visa att renoveringen kan göras betydligt enklare och att man är utsatt för en klassisk s.k. ”Renovräkning”, dvs man höjer hyran så mycket att många måste flytta och i praktiken mister sin borätt. I Ritorp där strategin testades först, valde 7 av 10 att flytta från området.

Det finns många ytterligare skäl till att protestera. Renoveringarna svär direkt mot Bostadsstiftelsen Signalistens egna stadgar (finns på deras hemsida). Det är också direkt emot alla klimatmål. 

De skäl som tillkommit sedan 2019 är att tekniken gått ytterligare framåt och visat att stamrenovering kan genomföras betydligt billigare, att klimatfrågan nu tas på ett helt annat allvar åtminstone i Solna, samt att den ekonomiska situationen gör att den planerade totalrenoveringen är ett vågspel både för hyresgäster och bostadsstiftelse, men även mot företagarna i Bergshamra centrum.

Några fakta

Den förhandlade hyran om Signalisten vinner, är lika hög som den högsta hyra man får ta ut om man bygger helt nya hus med statligt stöd. Då har vi redan välskötta fastigheter utan lån, som redan står där.  Inga bostadsrättsföreningar gör så här – måste man äga sin lägenhet för att inte bli utnyttjad inpå bara skinnet?

Bergshamragruppen har en egen FB-sida som heter ”Stoppa Signalistens Renovräkningar”. Vi har genomfört massor med lokala möten, både offentliga och för själva gruppens diskussioner. Vi har fått stöd från HGF Solna för att ta fram fakta och utredningar/intyg och betala möteslokaler mm. 200 av de cirka 300 hushållen är medlemmar i HGF. Vi har haft juristhjälp från HGF region Stockholm i hyresnämnden. Vi har samlat in 1700 namnunderskrifter mot renovräkningarna och vi har demonstrerat utanför kommunfullmäktige varje månad sedan november 2019. Vi har också tryckt upp egna affischer och mängder med flygblad”.

 

Jan Bagge 

Ordförande Bergshamragruppen

”Det råder stor bostadsbrist i Sverige. Över 240 av Sveriges kommuner kan inte erbjuda bostäder till de som behöver en. Det är ett stort problem och gör att samhället dras isär. 

Jag tänker på alla de unga tjejer och killar som vill flytta hemifrån för att skapa ett eget liv. De får beskedet att det är flera års kö för att få en egen lya. Samtidigt ser de hur andra, med rika föräldrar och tjock plånbok, istället kan köpa en lägenhet. 

Många vill också flytta dit där jobben finns. Arbetsgivarna skriker efter arbetskraft men får inte vad de behöver -för att det inte finns några bostäder att flytta till. 

Bostad är en nödvändighet för att en person ska kunna få ett fungerande liv. Det är därför tillgången till en bostad är en social rättighet. Att ha en bostad är nämligen något annat än att köpa en bil eller en båt. Det märks kanske tydligast när man inte har någonstans att bo.

Ändå lyser nytänkande kring Sveriges bostadspolitik med sin frånvaro. Det är knappt att man kan påstå att Sverige ens har en bostadspolitik i dag. Sedan 90-talet har både socialdemokratiska och borgerliga regeringar lämnat walk-over till marknaden. Vi ser tydligt resultatet. Bostäder saknas, segregationen ökar och boendekostnaderna skenar. Att bostaden är en social rättighet verkar politikerna ha glömt. 

För marknadskrafterna har bara ett sätt att hantera bostadsfrågan: att bygga till så stor vinst som möjligt. Bostadsbolagen bygger därför dyra bostäder åt dem som kan betala. Och som vanligt folk inte har råd att hyra eller köpa. 

Bostadsfrågorna måste åter ska bli en fråga för politiken och då måste det få kosta pengar. Det finns ingen annan väg. I denna rapport presenterar Byggnads ett antal djärva förslag som vi hoppas ska förnya den bostadspolitiska debatten. 

Vi vill inte att bostaden ska ses som vilken marknadsvara som helst. Bostad är och ska vara en social rättighet och Sverige behöver en bostadspolitik som lever upp till det”. 

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads